top of page

 

Társadalmi vállalkozás működtetése a Nesst segítségével

Egyesületünk a NESsT portfólió támogatásával olyan társadalmi vállalkozást működtetett, amelynek célja, hogy közvetve és közvetetten különböző hátrányos helyzetű csoportok tagjait segítse hátrányaik leküzdésében, társadalmi beilleszkedésükben. 

Támogatónk, a NESsT a feltörekvő piacgazdaságok legégetőbb társadalmi problémaira nyújt megoldást olyan társadalmi vállalkozások támogatása és fejlesztése révén, amelyek javítják a civil szervezetek pénzügyi fenntarthatóságát, és növelik társadalmi hatásukat. Mióta 1997-ben megalapították Budapesten, a NESsT több száz nonprofit társadalmi vállalkozásnak nyújtott pénzügyi és üzletviteli tanácsadást, illetve mentori támogatást a világ 40 országában. A NESsT-nek jelenleg Budapesten, Santiagoban (Chile), Limában (Peru) és Californiában (USA) működik irodája.

 

Mit jelent a társadalmi vállalkozás fogalom?

A társadalmi vállalkozás egy olyan önfinanszírozási stratégia, melyet fenntartható bevételi források létrehozása és a szervezeti küldetés jelentős mértékű megerősítése érdekében alkalmaznak nonprofit szervezetek.

(Bővebben: www.nesst.org).

NESST – a Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő verseny díjának átvétele

 

25 éves a Citibank Magyarország – ennek alkalmából Egyesületünk elnöke, Rétlaki Andrea jelen lehetett a Budai Várban rendezett nagyszabású eseményen. A cég  a NESsT Citibank Társadalmi Vállalkozásfejlesztő verseny díjának támogatója, amelyet Egyesületünk 2009-ben nyert el

Részt vettünk: Társadalmi Vállalkozások Napja 2009. június 3.

Egyesületünk részt vett a Társadalmi Vállalkozások Napján, amelyet egy nagyszabású rendezvénysorozat keretében a NESsT szervezett.

A nemzetközi fórumon a szakmai, szakpolitikai és érdeklődő szélesebb közönség megismerhette és megvitathatta a társadalmi vállalkozás koncepcióját, megismerhetett sikeres közép-európai példákat és jó gyakorlatokat, valamint a működő társadalmi vállalkozás-fejlesztési programokat és finanszírozási mechanizmusokat.

 

A rendezvényt informatív műhelymunkák, valamint társadalmi vállalkozások kiállítása és vására gazdagították.

 

Átadták a NESsT–Citibank regionális nonprofit Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny díjait a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület konferenciáján.

A versenyben Magyarországról első díjat kapott a Csoport-téka Egyesület.

A NESsT és Citi a díjakkal a kimagasló teljesítményt nyújtó, fenntartható társadalmi vállalkozások alapítását és működtetését kívánja ösztönözni és elismerni, amely vállalkozásokat pénzügyi, társadalmi és gyakran környezetvédelmi célkitűzések vezérelnek.

A díjazottak között magyar, cseh és szlovák civilszervezetek szerepeltek, amelyek vállalkozásaikkal olyan társadalmi problémák megoldását célozzák meg, mint a tanulási nehézségek kiküszöbölése,

az oktatás és fejlesztés, a környezettudatos nevelés, a művészetek és az egészséges életmód terjesztése.

A civilszférában működő vállalkozások számára szervezett 2009 NESsT–Citi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny a NESsT Közép-Európában működő társadalmi vállalkozások fejlesztésére irányuló, évtizednyi tapasztalattal gazdagodott programja alapján zajlott és a Citi Alapítvány támogatásával valósult meg, a magyarországi, csehországi és szlovákiai Citibank önkénteseinek aktív közreműködésével.

A díjakat Varga Éva, a NESsT európai vállalkozásfejlesztési igazgatója és Batara Sianturi, a Citibank Magyarország vezérigazgatója nyújtotta át az éves MKME konferencián.  

Együttműködésünk a Nesst-tel

 „A NESsT-től és a Citibanktól éppen azt a támogatást kaptuk, amelyre szükségünk volt, és éppen jó időben. Sok segítséget kaptunk abban, hogy hogyan öntsük az ötleteinket társadalmi vállalkozás formájába, hogyan fejlesszük szolgáltatásainkat és szervezetünket, és hogyan illesszük a társadalmi vállalkozást nonprofit szervezetünkbe.

A legtöbbet az inspiráció, az új lehetőségek felvetése, a folyamatos tanácsadás és a rendszeres visszajelzések jelentették számunkra, ugyanakkor nagyon élveztük a közös munkát egy olyan szervezettel, amely hozzánk hasonló értékrendet képvisel” – mondta Sófalvi Tímea, a versenyben Magyarországról első díjat kapott Csoport-téka Egyesület alapító tagja.

bottom of page