top of page

Pénzügyi készségfejlesztés

az Aflatoun program adaptálása

A Csoport-téka Egyesület az Aflatoun International szervezet magyarországi partnere. 2015-ben kezdődött az együttműködés egy nemezetközi projekt kapcsán, amikor a két szervezet találkozott Londonban.

A jó szakmai együttműködés és közös tudás, tapasztalat által született meg az az elhatározás, hogy együttműködve és az Aflatoun partnereként Magyarországon is adaptáljuk az Aflatoun 13-18 éveseknek szóló tananyagát, az Aflateent.

Sok egyeztetést és előkészítést követően elindult az együttműködés.

 2017 márciusában Hollandiában végzett egyesületünk munkatársa Miklós Emese mestertrénerként, aki Magyarországon ezen a nyáron 7 Aflatoun trénert képzett ki az Aflateen tananyag oktatására. Ők kezdik el egy pilóta program megvalósítását most ősszel 4 helyszínen - és ezzel elérkezünk a tananyag adaptációjának következő állomásához.

A tapasztalatokról folyamatosan hírt fogunk adni.

Dollar Bill in Jar
Calculate Savings

       

Aflatoun International szervezetről

Az Aflatoun International egy civil szervezet hollandiai székhellyel, amely szociális és pénzügyi készségfejlesztést biztosít gyerekeknek és fiataloknak szerte a világon.

Szoros együttműködésben dolgozik 192 partnerszervezettel és 26 állam kormányzati szerveivel, akik 4,5 millió gyermeket és fiatalt érnek el évente a programmal, közel 130 országban.

Az Aflatoun International létrehozott egy-egy magas minőségű tananyagot három különböző életkorú gyermekkorosztálynak, és azokat a helyi igényekre és körülményekre szabva adja át partnerszervezeteinek.

Programjaik hatékonyságát és minőségét a tanárok folyamatos tréningezése, és a programok során folyamatosan végzett különböző mérések biztosítják.

Happy Teens

Happy Teens

Volunteer Opportunities

Volunteer Opportunities

Donation Jar

Donation Jar

Kids Drawing

Kids Drawing

Teenage Students Raising Hands

Teenage Students Raising Hands

Teacher and Kids

Teacher and Kids

Nursery School

Nursery School

Classmates

Classmates

Az Aflatoun története:

A szervezet története 1991-ben kezdődött Mumbai-ban.

A mumbai Tata Institute of Social Sciences néhány tanára egy kisebb programot végzett utcagyerekekkel.

1992-ben sok összetűzés volt Mumbai-ban a muszlimok és a hinduk között. A tanárok úgy látták, hogy a különböző kulturális hátterű gyerekeknek találkozniuk kellene, mert így nem tartanának egymástól és megszűnnének az előítéleteik, amiket a szüleiktől „örököltek”.

Ahogy az utcagyerekeket, úgy a gazdag és szegény gyerekeket is összehozták egymással, továbbá a hindu és a muszlim közösségeket. Azt tanították ezeknek a gyerekeknek, hogy egyenlők, mert ugyanolyan jogaik vannak - tehát a program a gyerekjogokkal kezdődött.

Később a gyerekek maguk kérték, hogy kapjanak pénzügyi tanácsokat is. Sokuk azért élte túl az utcát, mert mikro-vállalkozásuk volt, és ennek fejlesztéséhez volt szükségük a pénzügyi oktatásra. Így emelkedett a társadalmi és pénzügyi egyensúly.

Kik és hol?

Az eredeti program egyik alapítója az indiai Jeroo Billimooria volt.

Jeroo később Amszterdamba költözött. Az új városban azon gondolkozott, hogy más országokban is működne-e az a program, amit Indiában létrehozott. Végül talált partnerszervezeteket 10 országban is.

Azokat a gyermekkönyveket adta át nekik, amiket Indiában kifejlesztett. Arra biztatta a partnereket, hogy dolgozzák át ezeket a tankönyveket, mert így használhatják azokat az országuk kultúrájához igazodva a leghatékonyabban.

A próba sikerült, és 2007-ben az Aflatoun igazgatótanácsa elindított egy kampányt, hogy 2011 márciusára eljuttassák a programot 75 országba és 1 millió gyerekhez.

Ez sikerült; jelenleg az Aflatoun 130 országban van jelen.

Az Aflatoun partnerszervezetei között vannak olyan nagy szervezetek, mint a UNICEF, nagy civil szervezetek, mint Plan International, ChildFund, Children International és Mercy Corps, és emellett még sok kisebb dinamikus helyi civil szervezet.

Az Aflatoun főtitkárság kis, nemzetközi csapat, amely egy amszterdami irodában működik. Ezt a vezérigazgató irányítja, aki az igazgatótanácsnak felel.

Mindegyik földrajzi régiónak, ahol az Aflatoun működik (angolszász Afrika, francia Afrika, Közel-Kelet és Észak-Afrika, Amerika, Európa, Közép-Ázsia, Ázsia) megvan a saját programvezetője, az amszterdami főtitkársághoz hasonlóan.

  • Facebook Aflateen International ikon

Az Aflateen program nemzetközi Facebook Oldala

  • Facebook Aflateen International ikon
Az Aflatoun Hungary program Facebook Oldala
bottom of page